info@sketchbike.com

Holland-Wheels, Twello (nabij Apeldoorn)

Accu tips

‘een e-bike accu is nét een mens’

Sketch-N1-accu

6 Tips voor meer- én langer accuplezier

Hoe beleef je jarenlang plezier aan een e-bike accu en zorg je er voor, dat je blijvend veel kilometers kunt maken? Er circuleren allerlei verhalen over accu’s en vaak zijn ze nog tegenstrijdig ook. Eén ding is zeker: een e-bike accu moet je behandelen als een mens, geef hem af en toe een beetje extra zorg, dan komt het helemaal goed. Wat moet je in ieder geval niet doen: zet je e-bike in de zomer niet in de volle zon, ’s winters niet in de ijzige kou en laat de accu niet uit je handen vallen.

Tot slot: laad de accu altijd op in een veilige omgeving (ook hét advies van de ANWB)

Laad de fietsaccu regelmatig bij

Een e-bike drie tot vier weken niet gebruiken, is voor de accu niet zo’n ramp. Doe je dit echter regelmatig of voor een langere periode, dan kan dit consequenties voor de levensduur en capaciteit van de accu hebben. Gebruik de e-bike regelmatig, dan blijft het proces van ontladen en laden aan de gang en zal de accu jarenlang meegaan. Ook in de winter is er altijd wel een mooie dag om even een rondje te gaan fietsen en de accu tot leven te wekken. Zet de e-bike nooit voor langere tijd weg met een lege accu.
Accutips-2

Bewaar de accu droog en koel

Elektronica en vocht zijn geen vrienden. Bewaar de accu daarom altijd droog en bij voorkeur in een koele omgeving. Staat uw fiets buiten en is de accu afneembaar, neem de accu dan mee naar binnen. Dit verkleint niet alleen de kans op waterschade, maar ook de kans op diefstal.
Accutips-3

Laad de accu in een veilige omgeving op

Hoewel wij er van uit mogen gaan, dat een e-bike accu een veilig product is, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Laadt de accu bij voorkeur op in een schuur, garage of centrale fietsenstalling, dus liever niet in huis. Zorg in de ruimte waar de accu wordt opgeladen, dat er een rookmelder is aangebracht. Heb je geen andere mogelijkheid dan in huis opladen, gebruik dan bij voorkeur een veiligheidskoffer met branddekens om de accu veilig in op te laden, (deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB). Tijdens een fietstrip is het niet verstandig om de accu in de hotelkamer op te laden.
Accutips-4

Koppel de lader niet permanent aan de accu

Vol is vol!
Als een accu vol is geladen, heeft het geen enkele zin om de lader aangesloten te houden. Ontkoppel de lader en laadt de accu pas weer bij als het nodig is.

Accutips-5

Voorkom verwisseling van opladers

Gebruik uitsluitend de lader die hoort bij je eigen e-bike en accu. Verwisseling van lader kan grote gevolgen hebben voor de batterijcellen en kan tevens tot gevaarlijke situaties leiden, waarbij de accu tot ontbranding komt. Markeer de acculader met de merknaam van je fiets of eigen naam. Zo ontstaat er nooit verwarring.
Accutips-6

Twijfel over de capaciteit of veiligheid van de accu

Wanneer je ineens veel minder kilometers kunt maken met je e-bike is er waarschijnlijk iets aan de hand met de accu. Laat de accu in zo’n geval doormeten bij een fietsspecialist, aan de hand van de meting kan hij de capaciteit van de accu bepalen. Indien je de accu hebt laten vallen, is het eveneens verstandig om de accu te laten controleren.